Рецепта за коктейл Перно Death in the afternoon
Как да убием скуката и повдигнем духа в един мързелив (дори делничен) следобед...
Kоктейл Перно Death in the afternoon
1 коктейл
5 минути
Лесна
Продукти
- 40 млPernod
- 60 мл Пенливо Вино Просеко V8+ S.Carlo Милесимато Брут Doc
Начин на приготвяне
Наливаме първо перното, после просекото в чаша с много лед
Разбъркваме съвсем леко
Лимонова коричка за украса
Необходими аксесоари
Висока хайбол чаша или чаша за шампанско
Необходими продукти
Перно
Перното е по своему уникално – над двувековната му рецепта е малко променяна и това анасоново чудо, комбинирало звездовиден анасон и 14 различни билки, е вдъхновило неизброими коктейли. Любим аперитив, както във Франция, така и извън нея, Pernod има типичен кехлибарен цвят и когато се смеси с вода за директна консумация (обикновено 1:5), добива мистичен мътен блясък. Алкохолното му съдържание е 40%. Впрочем, то е нещо като „бащата на абсента“ и често го замества в много рецепти. Но историята е дълга и ще я разчоплим друг път.
И понеже вие отлично ще се справите и сами в смесването на перно с вода, тук ще предложим един опростен прочит на... страшно звучащия, но супер лесен и много вкусен коктейл „Смърт следобед“ (Death in the afternoon). Легендата е, че изобретението е лично на Ърнест Хемингуей (затова носи името на творбата му от 1932 г.) и било вдъхновено от любовта му към коридата. Хем, както е известно, е бил профи експерт в алкохолната консумация, но за нещо по-леко, като за топъл мързелив следобед, измислил да смеси... абсент с шампанско.
Ние, водени и от икономически съображения, ще заместим абсента с „баща му“ Pernod, а отгоре ще го полеем с ледено просеко (освен ако в хладилника не ви се търкаля отворена бутилка шампанско). Всичко това става в изстудена купе чаша и имайте предвид, че „разтоварващото“ за Хемингуей питие си е мощен ъперкът за несвикналия човек. Малка лимонова коричка отгоре за украса и свежест.
На етикета пише “Paris”, така че – докато си пиете следобедния коктейл – можете да си представите, че седите на някоя от онези малки масички на тротоара пред квартално бистро... да кажем, в Монмартър. Или арондисман по избор.