You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

Негрони-рецепта

Рецепта за коктейл Негрони

Класика, която ви дава и дълбочина, и превъзходен вкус, и свободата на многобройни вариации.

Cocktail Recipe
Негрони-коктейл

Kоктейл Негрони

serve

1 коктейл

timer

5 минути

shaker

Лесна

Продукти

  • 30 мл Campari Bitter
  • 30 мл Джин Bickens
  • 30 мл сладък червен вермут (ние ще ползваме малко по-пикантния Martini Fiero)

Начин на приготвяне

Просто наливате трите съставки в пълна с лед олд фешънд чаша и добре разбърквате с барманска лъжица.

Портокалова коричка за финал

Необходими аксесоари

Барманска лъжица

Олд фешън чаша

Необходими продукти

Някога консумиран предимно от познавачи на класическите напитки, днес този митичен коктейл е в менютата на безброй барове и ресторанти и има толкова вариации, колкото бутилки има в един бар. Има дори и световна Седмица на Негрони (през настоящата 2024-а това е 16-22 сертември), която се отбелязва и в София.
Началото му датира още от 1919 г. в шикозното Caffè Casoni във Флоренция, като легендата твърди, че граф Камило Негрони поръчал обичайното си Американо (кампари, червен вермут и сода), но поискал обикновената газирана вода да бъде заместена с... джин вместо. Това се оказало толкова успешно, че скоро след това, семейство Негрони основало едноименна дестилерия, която произвеждала готова за пиене версия на коктейла, наречена Antico Negroni 1919.
През 1947 г. лично Орсън Уелс направил една от първите документирани забележки за коктейла. Той опитал Негрони, докато бил в Рим, и коментирал в Coshocton Tribune: „Горчивите аперитиви са отлични за черния дроб, а джинът е вреден. Така че се балансират взаимно.“
Една от най-хубавите черти на негроните, освен плътния вкус и отличен горчиво-сладък баланс от кампари и вермут, е възможността да експериментираш с различни вариации... През 1967 г. например в бар Basso в Милано по чиста случайност се ражда... Negroni Sbagliato („грешен Негрони“), пенлив вариант, в който просекото замества джина. Легендата гласи, че някой поръчал Негрони от прекалено зает барман, който взел бутилка просеко без да гледа, мислейки, че е джин. Клиентът толкова го харесал, че... „сбалиатото“ станало бармански стандарт.
През 2022 г. пък британският коктейлен експерт Уейн Колинс изобретява първия “бял негрони”, като заменил сладкия вермут и кампарито с Lillet Blanc и Suze. Джинът може да се замести и с мескал, за да получите Мескал Негрони. Вермутът може да се замести с Cynar... и т.н., и т.н.
Ние обаче предлагаме една по-класическа (макар и не 100%!) версия, която ще ви очарова с деликантия баланс от сладко, горчиво и ботанически аромати от джина. Богатият червен цвят на напитката е допълнителна атракция.

Cocktail button