Рецепта за коктейл Миднайт Стингър
Ако не сте свикнали с вкуса на Фернета, малка изненада в началото... Но после - вкусно, богато и като бонус - успокояващо за стомаха, особено след обилна храна!
Kоктейл Миднайт Стингър
1 коктейл
5 минути
Средна
Продукти
- 30 ml Бърбън Makers Mark
- 30 мл Fernet-Branca
- 22,5 мл фреш от лимон
- 10 мл Био Сироп Harmonica Лимон и Джинджифил
Начин на приготвяне
Пълним тъмблър чаша с лед
Шейкваме всичко добре
Прецеждаме в чашата и бодваме стрък мента отгоре
Необходими аксесоари
Тъмблър чаша
Барманска лъжица
Необходими продукти
Уиски
Сироп Лимон и Джинджифил
Интересната история на това питие изисква малко пояснения. „Фернет“ е конкретен стил в по-широката категория „амари“ (леко горчиви дижестиви на билкова основа) и съставът зависи от марката, но обикновено включва смирна, ревен, лайка, кардамон, алое и особено шафран, с база от гроздов дестилат.
Обикновено се сервира като дижестив след ядене, но също и с кафе еспресо - поотделно или смесени. Градусът е височък (40-45%) и затова няколко бучки лед не вредят.
Италианският фернет има култова слава в международната барманска общност, но е най-популярен в... родината на тангото и Марадона, Аржентина. Там се консумира над 75% от целия фернет, произведен в света! Там е и eдинствената дестилерия на фирмата Branca извън Италия.
И така, най-популярният бранд фернет е Fernet-Branca, като братя Бранка създават рецептата му в Милано още през 1845 г. Първоначално тя се рекламира като тонизиращо средство и лек срещу... чревни паразити, треска, холера и дори... менструални болки! Съставът, непроменен и до днес, включва 27 билки и други съставки, като точната формула, разбира се, е търговска тайна.
Според уебсайта на „Бранка“ напитката съдържа ревен от Китай, горчив ревен от Южна Африка, кина, какао, хинин и ангелика, и др. Fernet-Branca има по-високо съдържание на алкохол (35%), и по-ниско съдържание на захар от повечето други видове амари. Той отлежава в дъбови бъчви за една година.
Уникалният вкус и аромат са го направили герой в редица хитови коктейли като „Торонто“, „Фанчули“ и „Хенки Панки“. Ние обаче ще ви предложим един друг фаворит, който се препоръчва за успокояване на стомаха и стимулиране на храносмилането след обилна храна. Не се плашете от името, тъй като „Ужилването в полунощ“ (Midnight Stinger) e чудесно, вкусно (макар и леко странно за несвикнало небце) питие, което по крайно интересен начин съчетава билковата пикантност на ликьора и меката дълбочина на бърбъна, подчертани от цитрусовите нотки на лимона.
Можете, разбира се, да го пиете по всяко време на деня!
Любопитни факти:
• Понеже аржентинците традиционно го смесват с кока-кола, фернет е допринесъл за превръщането на страната в един от най-големите потребители на кока-кола в света! Фернет и кока-кола (на испански: fernet con coca) са толкова популярни, че ги наричат „неофициалното национално питие“ на Аржентина. Тази комбинация се нарича „фернандито“.
• В САЩ същото питие се нарича „Здрависване с бармана“.
• 35% от всичкия Fernet-Branca, внасян в САЩ, се консумира в Сан Франциско.