You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

Мескалеро-рецепта

Рецепта за коктейл Мескалеро

Мескалът (моята нова любов, признавам) е полу-брат на текилата (и двете напитки се дестилират от агаве), но има и една тънка разлика, както и отчетливо различие във вкуса.

Cocktail Recipe
мескалеро-коктейл

Коктейл Мескалеро

serve

1 коктейл

timer

10 минути

shaker

Лесна

Продукти

  • 60 мл Mezcal Se Busca Reposado
  • 30 мл Grand Marnier
  • 15 мл фреш лайм (половин плод)
  • 15 мл био сироп Sunny Bio агаве

Начин на приготвяне

Шейкваме мескала, марнието, лайма и агаве сиропа и наливаме в ефектна чаша, пълна с лед.

Наслаждаваме се на уникалния опушен аромат и послевкус, който витае над цялото питие. Името на коктейла ви – Мескалеро – е мое предложение.

Запомнете мескала като свой нов приятел – защото ще се върнем към него с изненадващи коктейли с уиски и дори... Блъди мери...


Необходими продукти

Мескалът е широка категория напитки от агаве, докато текилата е малко подразделение в нея. Както се казва, „всички текили са мескал, но не всеки мескал е текила“. Това е така, защото текила може да се прави (по закон) САМО от един вид агаве - Blue Weber и то само култивирано, а мескал – от всеки вид (те са поне 40), включително диво.

Строгите ограничения (включително в щата в Мексико) правят текилата по-постоянна като вкус, а технолoгията е по-удобна за мащабно индустриално производство. Докато мескалът може да варира – от реколта до реколта или дори бутилка до бутилка. Различна е и обработката на агавето – при текилата то се „вари“ на пара в тухлена пещ или автоклав, докато при мескала сърцевината на агавето (piña) се „пече“ в големи дупки в земята – ерго, осезаемият му опушен вкус. При него също има тройна „почетна стълбичка“ – ховен, репосадо и анйехо. Но стига теория.

Да представим нашия герой. Брандът Se Busca Mezcal e относително млад - дебютът му по света е през 2018 г. и той беше лансиран в растящата категория „супер премиум мескал“ (което обяснява и цената). Името му означава „търсена“ и идеята на марката е да въплъти непримиримия, бурен бунтарски дух на жените от Мексиканската революция. Това е видно и в стилистиката на етикета.

Прави се от 100% агаве Espadin в Сан Хуан дел Рио, Оахака, от майсторите мескалероси Родолфо и Мари Лопес Соса. Това е „занаятчийски“ (artesanal) мескал, който се прави в семейна дестилерия, на малки партиди и и процесът на производство е следван и стриктно съблюдаван от поколения. Отлежава поне 2 месеца в екс-шери бъчви от френски дъб.

Пийнете първо 1-2 шота чисто, за да усетите как се разгръща целият вкусов спектър на перфектно изпеченото, ръчно брано агаве: пушек, богати, сладки и комплексни нотки на дъб, фурми, стафиди и кокос, очарователно дълъг финал с мощен, сладък послевкус. 

Знаете ли, че…

  • Разговорно, „mezcal“ означава „всичко, което е дестилирано от агаве“. Важи в цяло Мексико.
  • Самата дума е от езика Nahuatl – „mexcalli“ и съчетава „агаве“ (metl) и „печено“ (ixcalli).
  • Законовата дефиниция (Denominacion de Origen или DO) днес е по-конкретна. Според нея мескал може да се прави само в 10 щата (срещу 5 за текилата), за да е сертифициран.
  • Списъкът обаче е „еластичен“ и променлив. В момента включени са: Oaxaca, Michoacan, Puebla, Guerrero, Zacatecas, Guanajuato, Tamaulipas, San Luis Potosi, Durango и Sinaloa.
  • Щатът Оахака произвежда 80% от мескала на пазара. Оттам е и нашият герой.
  • Хората, които харесват, пият и ценят мескала, се наричат „мескалистас“. Надявам се да станете едни от тях.
Cocktail button