Рецепта за коктейл Марсала Манхатън
Сериозен, класически коктейл, в чийто интересен прочит подсиленото сицилианско вино замества традиционния вермут, за да създаде с уискито плътен, завладяващ вкус.
Коктейл Марсала Манхатън
1 коктейл
5 минути
Лесна
Продукти
- 60 мл уиски Jameson Black Barrel
- 40 мл червено вино Toso Marsala DOC
- 4 капки Angostura Bitters (ако ви се намира)
Начин на приготвяне
Шейкваме двете съставки здраво с лед
Прецеждаме в избраната красива чаша („Ник и Нора“ или подобна).
Пиле марсала не е задължителна, но е напълно възможна рецепта за съпътстваща добра храна.
Може да гарнираме с резен лимон.
Необходими аксесоари
Шейкър
Елегантна чаша със столче („Ник и Нора“)
Необходими продукти
Уиски
Ако свързвате понятието „марсала“ само с вкусната рецепта за „пиле марсала“, време е да отворите прозореца по-широко. Това сициалианско подсилено вино има достойнства, надхвърлящи ролята на овкусител в сос, пък бил той и гурме...
Марсалата се прави от бяло грозде, подсилва се (с етилов спирт) и после лежи в дъбови бъчви, за да добие кехлибарен цвят и характерната си вкусово-ароматна палитра на тофи, смокини и стафиди, която е близка до някои стилове шери и мадейра. Въпреки силата си (17%), тя се комбинира чудесно с храна, но все още е някак незаслужено по-слабо популярна от портото, вермута и шерито.
Барманите обаче откриват, че тази динамична напитка, кръстена на едноименното пристанище в западна Сицилия, може да се пие не само чиста, но е и отлична съставка за коктейли, като отлично замества вермута.
Тя има три възможни цвята (ambra, rubino, oro), три нива на сладост (secco, semisecco и dolce) и пет нива на отлежаване, като ние ви предлагаме ambra semisecco, т.е. Кехлибарена, полусуха марсала от първото ниво Fine (отлежала поне 1 година) с контролиран произход (DOC).
Включваме я в класиката Manhattan, като избираме едно характерно ирландско уиски като Jameson Black Barrel. Пропорцията е по мое предпочитание, но можете да ползвате и стандартното 2:1, като прецените желаната сила на този сериозен, вечерен коктейл.