You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

Марсала-Манхатън-рецепта

Рецепта за коктейл Марсала Манхатън

Сериозен, класически коктейл, в чийто интересен прочит подсиленото сицилианско вино замества традиционния вермут, за да създаде с уискито плътен, завладяващ вкус.

Cocktail Recipe
Марсала-Манхатън-коктейл

Коктейл Марсала Манхатън

serve

1 коктейл

timer

5 минути

shaker

Лесна

Продукти

  • 60 мл уиски Jameson Black Barrel
  • 40 мл червено вино Toso Marsala DOC
  • 4 капки Angostura Bitters (ако ви се намира)

Начин на приготвяне

Шейкваме двете съставки здраво с лед

Прецеждаме в избраната красива чаша („Ник и Нора“ или подобна).

Пиле марсала не е задължителна, но е напълно възможна рецепта за съпътстваща добра храна.

Може да гарнираме с резен лимон.

Необходими аксесоари

Шейкър

Елегантна чаша със столче („Ник и Нора“)

Необходими продукти

Ако свързвате понятието „марсала“ само с вкусната рецепта за „пиле марсала“, време е да отворите прозореца по-широко. Това сициалианско подсилено вино има достойнства, надхвърлящи ролята на овкусител в сос, пък бил той и гурме...

Марсалата се прави от бяло грозде, подсилва се (с етилов спирт) и после лежи в дъбови бъчви, за да добие кехлибарен цвят и характерната си вкусово-ароматна палитра на тофи, смокини и стафиди, която е близка до някои стилове шери и мадейра. Въпреки силата си (17%), тя се комбинира чудесно с храна, но все още е някак незаслужено по-слабо популярна от портото, вермута и шерито.

Барманите обаче откриват, че тази динамична напитка, кръстена на едноименното пристанище в западна Сицилия, може да се пие не само чиста, но е и отлична съставка за коктейли, като отлично замества вермута.

Тя има три възможни цвята (ambra, rubino, oro), три нива на сладост (secco, semisecco и dolce) и пет нива на отлежаване, като ние ви предлагаме ambra semisecco, т.е. Кехлибарена, полусуха марсала от първото ниво Fine (отлежала поне 1 година) с контролиран произход (DOC).

Включваме я в класиката Manhattan, като избираме едно характерно ирландско уиски като Jameson Black Barrel. Пропорцията е по мое предпочитание, но можете да ползвате и стандартното 2:1, като прецените желаната сила на този сериозен, вечерен коктейл.

Cocktail button