You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

Айриш-кар-бомб-рецепта

Рецепта за коктейл Айриш кар бомб

Една наистина „експлозивна“ комбинация от трите прочути експорта на Изумрудения остров. Подходяща и за парти, и като чудесен десерт.

Cocktail Recipe
Айриш-кар-бомб-коктейл

Коктейл Irish car bomb

serve

1 коктейл

timer

5 минути

shaker

Средна

Продукти

  • 15 мл Уиски Tullamore Dew Ирландско 12 Годишно
  • 15 мл Baileys
  • 350 мл Бира Guinness Stout

Начин на приготвяне

В наполовина пълна с бира чаша пускаме „бомбата“ от шота 50-50 уиски и Baileys и те се смесват ефектно.

Пием бързо (не чак на екс), за да се се пресече сметаната в ликьора.

Необходими аксесоари

Голяма чаша за бира

Малка шот чаша

Необходими продукти

Бирите – с огромното си разнообразие от технологии, вкусове и стилове – разбира се, са си отделна категория, граничеща по обем с океана. Но е крайно любопитно, че и те участват в коктейлната култура и то най-вече – заради креативно мислещите англичани и ирландци, които усилено са умували с какво да разнообразят репертоара си в любимия пъб, докато навън вали или се стеле гъста, хладна мъгла... Всичките им „изобретения“ са с цел повдигане на духа и така са се родили както рецептите с топла бира (?!), така и (още през 18-и век!) прочутия flip – събрал в една чаша чара на бирата и рома... Собствена рецепта с топла бира има дори Джейми Оливър (Huckle my Buff) и може някой ден да стигнем и до нея.

Но сега ще си смесим нещо легендарно и... експлозивно, като спазим единствения общовалиден принцип в жанра – използвайте хубава (премиум, крафт) бира! А именно – Irish Car Bomb (наричан още Irish Slammer или Dublin Drop, за да се избегнат асоциациите с атентатите на ИРА).

Любопитното е, че този уникален микс не се ражда в Ирландия, а в бара „Wilson’s Saloon“ в Норич, Кънетикът, през 1979 г. Барманът Чарлс Бърк Кронин, който се заигравал с Baileys Irish Cream и Kahlua, случайно изпуснал шот чашка, пълна с Baileys и ирландско уиски в недопита бира Guiness и... останалото е история.

Де факто „смесването“ е колкото ефектно, толкова и лесно - просто гъстата, тъмна бирата си стои в пълна наполовина голяма чаша (pint), „бомбата“ (Baileys и уиски, обикновено Jameson) пада отгоре и... всичко се пие бързо, за да не се пресече сметаната в ликьора.

Трите съставки детонират чуден спектър от вкусове, съчетал дълбокия карамел на бирата, кремообразната сладост на ликьора и топлия финал на уискито. А околните хора (ако има такива) гледат впечатлени и бързо се обръщат към бармана: „И за мен, и за мен!“

Cocktail button