Бира Guinness Stout 4,1%
Годно до: 15/04/2026
Една наистина „експлозивна“ комбинация от трите прочути експорта на Изумрудения остров. Подходяща и за парти, и като чудесен десерт.
1 коктейл
5 минути
Средна
В наполовина пълна с бира чаша пускаме „бомбата“ от шота 50-50 уиски и Baileys и те се смесват ефектно.
Пием бързо (не чак на екс), за да се се пресече сметаната в ликьора.
Голяма чаша за бира
Малка шот чаша
Бирите – с огромното си разнообразие от технологии, вкусове и стилове – разбира се, са си отделна категория, граничеща по обем с океана. Но е крайно любопитно, че и те участват в коктейлната култура и то най-вече – заради креативно мислещите англичани и ирландци, които усилено са умували с какво да разнообразят репертоара си в любимия пъб, докато навън вали или се стеле гъста, хладна мъгла... Всичките им „изобретения“ са с цел повдигане на духа и така са се родили както рецептите с топла бира (?!), така и (още през 18-и век!) прочутия flip – събрал в една чаша чара на бирата и рома... Собствена рецепта с топла бира има дори Джейми Оливър (Huckle my Buff) и може някой ден да стигнем и до нея.
Но сега ще си смесим нещо легендарно и... експлозивно, като спазим единствения общовалиден принцип в жанра – използвайте хубава (премиум, крафт) бира! А именно – Irish Car Bomb (наричан още Irish Slammer или Dublin Drop, за да се избегнат асоциациите с атентатите на ИРА).
Любопитното е, че този уникален микс не се ражда в Ирландия, а в бара „Wilson’s Saloon“ в Норич, Кънетикът, през 1979 г. Барманът Чарлс Бърк Кронин, който се заигравал с Baileys Irish Cream и Kahlua, случайно изпуснал шот чашка, пълна с Baileys и ирландско уиски в недопита бира Guiness и... останалото е история.
Де факто „смесването“ е колкото ефектно, толкова и лесно - просто гъстата, тъмна бирата си стои в пълна наполовина голяма чаша (pint), „бомбата“ (Baileys и уиски, обикновено Jameson) пада отгоре и... всичко се пие бързо, за да не се пресече сметаната в ликьора.
Трите съставки детонират чуден спектър от вкусове, съчетал дълбокия карамел на бирата, кремообразната сладост на ликьора и топлия финал на уискито. А околните хора (ако има такива) гледат впечатлени и бързо се обръщат към бармана: „И за мен, и за мен!“