Рецепта за коктейл Айриш булевардие
Нещо за феновете на плътните, по-мощни коктейли - комбинация от три напитки с интересна история и наистина впечатляващ вкус.
Коктейл Irish Boulevardier
1 коктейл
7-8 минути
Средна
Продукти
- 45 мл ирландско уиски Pogues
- 30 мл Campari Bitter
- 30 мл Martini Fiero
Начин на приготвяне
Наливаме трите съставки в смесителна чаша с много лед и разбъркваме добре, за да се охладят.
Преливаме в олд-фешън чаша, върху топка (или голяма бучка) лед и гарнираме с портокалова коричка.
*Ако искате питието си по-студено и една идея по-леко - шейквайте, вместо да разбърквате в смесителната чаша.
Необходими аксесоари
Смесителна чаша
Барманска лъжица
Необходими продукти
Ирландско уиски
Ако сте фенове на плътните, по-мощни коктейли – ето един роднина (и съвременник) на Негрони-то, който има не само забележителен вкус, но и забавна и любопитна история... Полуизвестен в края на 20-те години на ХХ-и век в Париж, той е забравен за 80 години, възкръсва след 2007 г. като част от движението за крафт коктейли, рязко скача нагоре след 2010 г. и вече е приет за официален коктейл на IBA през 2020 г.
Работата е там, че при Сухия режим хиляди американски бармани, вече усвоили изкуството на миксологията, остават без работа. По-авантюристичните от тях идват в Европа и един от тях е Хари Макелхоун, майстор на напитките от бара на хотел „Плаза“ в Ню Йорк. През 1927 г. Хари пуска своя книжка с коктейли (Barflies and Cocktails) и в нея се появява нашият герой, описан като „коронната напитка“ на Ърскин Гуин, писател, денди, обществена личност и племенник на милионера Алфред Вандербилт. Сред другарите му са Ф. Скот Фицджералд, Гъртруд Стайн и вечният ценител на доброто питие – Ърнест Хемингуей. Гуин издавал месечно лайфстайл списание Paris Boulevardier, нещо като парижки New Yorker, ерго – и името на коктейла. (В най-общ превод „boulevardier“ e социално активен, популярен човек, който не си седи вкъщи, а „кръстосва“ булеварите на големия град. Баба ми би казала, че думата за това е „хаймана“, или „миткало“, но това е друга тема...) Атмосферата на тази бохемска епоха е брилянтно уловена от Уди Алън в „Полунощ в Париж“ (2011).
Макелхоун и Гуин, разбира се, не са открили топлата вода – но да смесиш бърбън с кампари и червен вермут (в равни части от 1/3) си е много оригинално. Трите вкуса правят мощна, ароматна комбинация, която е трудно да се забрави и е подходяща за моменти, когато искаш коктейлът да е нещо повече от спътник на основното ти занимание. Тук той изпъква като главен герой. (Така е и с негронито, което обаче заслужава свое специално внимание).
За да се направим на интересни, ние пък ще ползваме „огненото“ Martini Fiero и ще заместим бърбъна (но пробвайте и с него) с едно бунтовно ирландско уиски като The Pogues. Така ще получим... Irish Boulevardier, а ако имате стрийминг услуга подръка, си пуснете „жизнерадостен“ саундтрак от фолк пънкарите, кръстили това интересно уиски. Например - „The Fairytale of New York”.