Рецепта за Яйца Бенедикт с розов Холандез
2 порции
30 минути
Средна
Продукти
- 4 яйца
- 2 бриош питки
- 200 г бекон
- 100 г майонеза
- 180 г краве масло
- 3 жълтъка
- 2 с.л. хладка вода
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. бял пипер
- 30 мл сок от червено цвекло/за боядисване/
Начин на приготвяне
Започни със соса като разтопиш маслото. Разбъркай жълтъците с водата и лимоновия сок, добави сол на вкус и белия пипер. На водна баня загрей жълтъците при непрекъснато бъркане. Бавно добави маслото като не спираш да бъркаш. Накрая добави сока от червено цвекло, ако искаш сосът да е по-тъмен и наситен може да увеличиш количеството. Остави го настрана и запечи бекона до златисто.
Поширай яйцата като предварително ги прецедиш с цедка, за да отделиш течната част на белтъка. Загрей тенджера с вода до кипване. Завихри водата с лъжица и внимателно постави яйцето в средата на водовъртежа. Изчакай около три минути и извади яйцето. Направи същото и с останалите яйца.
Разрежи питките наполовина и ги намажи с майонеза. Добави няколко резена от бекона и по едно поширано яйце върху всяка питка. Залей с розовия сос Холандез. Може да гарнираш със свежа салата или зеленчуци по избор.