Грапа Marcati Riserva
Годно до: 01/01/2030
Може ли грапата да замести... текилата в този „италиански“ прочит на прочутата рецепта? Опитайте сами и ще останете приятно изненадани.
1 коктейл
7-8 минути
Средна
Шейкваме всички съставки на сухо (за повече пяна)
Преливаме отново (втори шейкър или смесителна чаша) и шейкваме с лед
Сервираме в изстудена чаша за маргарита.
Шейкър
Грапата, ароматни и силна напитка с богата история, може да е роднина с нашата ракия, но има и принципни различия. Преди всичко в това, че се прави изключително от гроздовото кюспе (люспите, чепките и семките) и никога - от чист гроздов сок!
Традиционно се произвежда в Северна Италия, но е популярна и консумирана в Аржентина, Уругвай, Грузия (под името „чача“), Португалия и... разбира се, България. В своята родина Италия грапата се сервира основно като дижестив или десертно питие след вечерята, но нерядко се сипва в кафето еспресо, за да получим caffè corretto („поправено кафе“)...
В по-далечното минало грапата е била просто начин да се извлече още нещо от остатъците на винопроизводството и е имала ниско качество и минимален аромат. Но модернизацията на подхода към тази напитка в края на 70-години на ХХ-и век променя тотално нещата - вече се използва само свежо кюспе, а накрая течността отлежава в дъбови бъчви за различни периоди. Така се получават и по-скъпите, фини грапи, в които златистият цвят е белег на по-дълъг престой в бъчвата. А най-скъпите лежат в бъчви от акация, ясен или череша.
Днес грапата има защитено наименование в Европейския съюз и за да се нарече продуктът така, трябва да са изпълнени следните критерии:
Изключва се направата от чист гроздов сок, а дестилацията се извършва на водна баня, за да не загори кюспето. Така, ние избираме една добра Riserva грапа (брандът Marcati е от областта Венето), която заедно със своя роднина от същата дестилерия - лимончелото - плюс малко лимонов сок и кленов сироп ще ни дадат изненадващия, но крайно вкусен и оригинален коктейл... Грапарита. Нещо като италианска братовчедка на мексиканската класика, която просто ви изкушава да я опитате...