You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

грапарита-рецепта

Рецепта за коктейл Грапарита

Може ли грапата да замести... текилата в този „италиански“ прочит на прочутата рецепта? Опитайте сами и ще останете приятно изненадани.

Cocktail Recipe
грапарита-коктейл

Kоктейл Грапарита

serve

1 коктейл

timer

7-8 минути

shaker

Средна

Продукти

  • 50 мл Грапа Marcati Riserva
  • 25 мл Ликьор Marcati Лимончело
  • 25 мл фреш от лимон
  • 5 мл Био Кленов Сироп Maple Joe Канадски
  • 1 белтък

Начин на приготвяне

Шейкваме всички съставки на сухо (за повече пяна)

Преливаме отново (втори шейкър или смесителна чаша) и шейкваме с лед

Сервираме в изстудена чаша за маргарита.

Необходими аксесоари

Шейкър

Необходими продукти

Грапата, ароматни и силна напитка с богата история, може да е роднина с нашата ракия, но има и принципни различия. Преди всичко в това, че се прави изключително от гроздовото кюспе (люспите, чепките и семките) и никога - от чист гроздов сок!

Традиционно се произвежда в Северна Италия, но е популярна и консумирана в Аржентина, Уругвай, Грузия (под името „чача“), Португалия и... разбира се, България. В своята родина Италия грапата се сервира основно като дижестив или десертно питие след вечерята, но нерядко се сипва в кафето еспресо, за да получим caffè corretto („поправено кафе“)...

В по-далечното минало грапата е била просто начин да се извлече още нещо от остатъците на винопроизводството и е имала ниско качество и минимален аромат. Но модернизацията на подхода към тази напитка в края на 70-години на ХХ-и век променя тотално нещата - вече се използва само свежо кюспе, а накрая течността отлежава в дъбови бъчви за различни периоди. Така се получават и по-скъпите, фини грапи, в които златистият цвят е белег на по-дълъг престой в бъчвата. А най-скъпите лежат в бъчви от акация, ясен или череша.

Днес грапата има защитено наименование в Европейския съюз и за да се нарече продуктът така, трябва да са изпълнени следните критерии:

  • Да е произведена в Италия или в италианската част на Швейцария, или в Сан Марино.
  • Да е произведена само от кюспе – люспи грозде, чепки и семки.
  • Ферментацията и дестилацията трябва да се правят само от кюспе – без добавена вода

Изключва се направата от чист гроздов сок, а дестилацията се извършва на водна баня, за да не загори кюспето. Така, ние избираме една добра Riserva грапа (брандът Marcati е от областта Венето), която заедно със своя роднина от същата дестилерия - лимончелото - плюс малко лимонов сок и кленов сироп ще ни дадат изненадващия, но крайно вкусен и оригинален коктейл... Грапарита. Нещо като италианска братовчедка на мексиканската класика, която просто ви изкушава да я опитате...

Cocktail button