Рецепта за коктейл коняк сайдкар
The Sidecar, питие с поне едновековна история, е най-прочутият от класическите коктейли с коняк. Рецептата му е гениално проста – коняк, портокалов ликьор (трипъл сек) и лимон, като чашата може да бъде с озахарен ръб, тъй като сме в „сухата“ част на сладкия спектър.
Коктейл Коняк сайдкар
1 коктейл
5-7 минути
Средна
Продукти
- 60 мл коняк Hennessy Very Special
- 30 мл ликьор Bols Triple Sec
- 15 мл фреш от лайм (1⁄2 плод)
Начин на приготвяне
Съставките се шейкват добре в пълен с лед шейкър
Прецежда се в чашата с озахарен ръб.
Необходими аксесоари
Шейкър
Eлегантна чаша със столче
Необходими продукти
Коняк
Ликьор
Считат го за пряк потомък на Brandy Crusta, стар коктейл от Ню Орлиънс, но по-модерната легенда за създаването му е много любопитна. Най-вероятно The Sidecar е изобретен около Първата световна война, като го откриваме в две книги още през 1922 г.: “Harry’s ABC of Mixing Cocktails” на Хари Макелхоун и “Cocktails and How to Mix Them” на Робърт Вермеир. Разликите са главно в пропорциите, но финално се установява формулата 2:1:0,5.
Като стигнем до името обаче, два бара – френски и английски – спорят кой е кръстникът... И двата твърдят, че направили коктейла за редовен клиент, който все идвал в коша (sidecar) на мотоциклет...
Друг барман ветеран, Дейл Дегроф, пък твърди, че референцията била към останалата след шейкването и прецеждането течност в шейкъра – тя се сипвала в малък шот и се сервирала на клиента като бонус (sidecar). Но което и да е вярно – това е един много елегантен, вкусен и бърз коктейл, който мигновено очарова сетивата.