Рецепта за коктейл Бранкамента Минтоник
Опитайте любимата напитка на Мария Калас!
Kоктейл Бранкамента Минтоник
1 коктейл
8 минути
Средна
Продукти
- 50 мл Ликьор Brancamenta
- 1 чаена лъжичка кафява захар
- 20 мл фреш от лайм
- 150 мл Тоник The London Essence Original Indian
- китка свежа мента
Начин на приготвяне
Шейкваме с лед ликьора, фреша и захарта.
Наливаме в пълна с лед висока колинс чаша.
Доливаме тоника, разбъркваме леко и бодваме китката мента отгоре.
Необходими аксесоари
Шейкър
Необходими продукти
Ликьор
Този ментов полугорчив ликьор е една от най-популярните италиански напитки, като се прави от същите билки, подправки и корени като фернета Branca, но се добавя и захар, и ментово масло. Идеален е за всеки сезон като освежаващ аперитив или диджестив, върху лед, или смесен с лимон/ лайм или безалкохолни напитки (тъй като е порядъчно силен, 28%). Описват го като „ментово амаро“, с нотки на шоколад, цитруси и билкова пикантност.
Правилното изписване е като една дума, BRANCAMENTA, но за да се намести името в етикета, е разделено на две и това става популярното произнасяне.
Раждането му (почти) се приписва на оперната дива Мария Калас, която обичала да пие своя фернет с ментов сироп и тази „мода“ бързо заразила светските и арт среди през 60-те години. Дестилерията на братя Бранка реагирала своевременно, като пуснала своя продукт през 1965 г. и успехът бил моментален!
В коктейлите обаче трябва да внимаваме, тъй като силният ментов вкус и аромат на Brancamenta имат тенденцията да доминират над всичко – тъй че съставките и пропорциите ни е добре да бъдат прецизно подбрани. Затова се спираме на нещо пределно просто – Min-tonic, който чудесно експлоатира катализиращия ефект на газираната напитка върху силния вкусов профил на ликьора. Лимонът си е абсолютно на мястото, а захарта все пак поуспокоява нещата...