Многото лица на Пино Ноар
Казват, че да пиеш Пино Ноар било като да ядеш суши – деликатно на вкус, с много нюанси, но не е за всеки. Днес ще се опитам да ви убедя в обратното, че има пино за всеки.
За любителите на вино, Пино Ноар е един от най-престижните (и дори обожавани) сортове в света, високо ценен заради своя елегантен и комплексен профил. Той е водещ сорт в знаменити винени региони като Бургундия, Калифорния или Орегон. Сортът е забележително многолик и се представя еднакво атрактивно като червено вино, розе и … бяло. Да, точно така, защото сортът играе съществена роля в производството на шампанско, заедно с Шардоне и Пино Мьоние. А това, което много хора може би не знаят е, че Пино Ноар има бяла генетична мутация, известна като Пино Гриджио, която създава много различен вкусов профил. Днешните предложения са посветени на разнообразните лица на Пиното и ще се убедите сами, че там някъде ви очаква вашият личен любимец.
Шампанско G.H.Mumm Cordon Rouge
Перфектният баланс между свежест, зрялост и елегантност, Mumm съчетава силата и структурата на Пино Ноар, който е водещ в бленда, с флоралните и плодови нотки на Шардоне и Пино Мьоние. Пийте го бавно и осъзнато, за да се насладите напълно на неговата дълбочина и многопластовост. На нос – първото впечатление са аромати на бели и жълти плодове, последвани от по-плътните нотки на сладко от праскови, маслен крем и кейк с ванилия. На небце – първата глътка разкрива вибрираща свежест, която скоро отстъпва на по-плътните тонове на праскови и маслен крем. На масата – заслужава специално отношение и съчетаване с гастрономически изкушения като бри с трюфел или пилешко със сметанов сос и гъби кладница. Няма да се преструвам, че е евтино, но какво пък… идват празници.
Подходящи продукти
Mezzacorona Пино Гриджо Резерва DOC
В широко разпространения си комерсиален вариант, Пино Гриджо е леко и непретенциозно вино. Днес ви предлагам нещо много по-различно - вино, с което винарите наистина са се задълбочили в избата и са решили да покажат сорта в пълния му блясък. А блясък има! Гриджото е наследило способността на Пино Ноара да дава благоуханни и меки вина, но с хармонично и структурирано тяло и способност да отлежава. А това прелестно Пино Гриджо се прави само когато реколтата е изключително добра. Необичайното при него е, че отлежава в дъб, нетипично за традиционната работа със сорта, но резултатът е елегантност и дълбочина.
С какво да го съчетаем? Полента, поръсена с пушена скаморца, просто ястие, но с достатъчно силни вкусове, за да партнира достойно на това красиво вино.
Подходящи продукти
Био Полента Био Класа Царевичен Грис
Годно до: 05/08/2026
Сирене Скаморца Zanetti Пушена
Годно до: 02/10/2025
Едоардо Миролио Брут Розе
Още една бълбукаща красавица, но този път от България и е розе - Едоардо Миролио Брут Розе, 100% Пино Ноар.
Изумително превъплъщение на сорта в искрящо и грациозно пенливо розе, ароматите са класическите за този стил - горски ягоди, цветя и розов грейпфрут. На небце е просто малък празник, стегнато, но с нежни балончета и забележителна елегантност, много дълъг послевкус, в който отново намирам деликатни флорални нотки, според мен трендафил.
Консумираме самостоятелно като аперитив, виното заслужава цялото ни внимание. Ако все пак държите на храната, прекрасно е с прясна ципура или зрели сирена с по-интензивен вкус като Пармиджано Реджано.
Подходящи продукти
Ципура Чистена Прясна
Годно до: 27/08/2025
Сирене Пармезан Agriform Parmigiano Reggiano Зряло 12 Месеца
Годно до: 14/02/2026
Боровица Розе Блъш, Пино Ноар 2021
Розетата от Пино Ноар могат да се направят в доста разнообразна стилистика, но винаги се отличават с лекота и една игрива напетост. Цветовете също варират в зависимост от времето на мацерация и идеята на винарната. Розето на Боровица е блъш – изискано бледо. Това е в резултат на много внимателно пресоване и минимален контакт с ципите. Ароматите са наситени – малини, ягоди, сухи листа и билки. Много фино и елегантно розе, истинско бижу от малка изба.
Salla Estate Пино Ноар
Истината е, че Пино Ноарът е капризен и труден за винифициране сорт, но когато всичко се направи както трябва, резултатът е впечатляващ. Ето един точно такъв, с аромати на малини, горска ягода, сушено месо (много типично за сорта) и бор. Свежо и грациозно, със сатенено гладки танини и дълъг, благороден финал.
На масата: вероятно заради нотката на сушено месо, веднага се сетих за прошуто със салата от рукола и кедрови ядки. Но нека не пренебрегваме и свинското – печени котлети, медальони или филе са превъзходна компания, а виното има достатъчно плътност и структура, за да се справи с богатите вкусове на свинското месо. Често им добавям и сметанов сос, който е деликатен контрапункт на киселинността на този Пино Ноар.
Подходящи продукти
Кедрови Ядки Detelina's Премиум Сурови
Годно до: 17/07/2026
Прошуто Крудо Montorsi Слайс
Годно до: 26/10/2025
Рукола Fresh & Cool
Годно до: 26/08/2025
Български продукт Свинско Контрафиле от Месарница Майстори Месари
Годно до: 27/08/2025
Kiwi Cuvee Pinot Noir
И накрая, една по-бюджетна версия, но не по-малко интересна. С по-леко тяло и меки, загладени танини, добра свежест и аромати на череши, зрели ягоди и лека землиста нотка (още един много характерен за сорта аромат), виното е коректно и чудесно начало за запознанство с Пино Ноар. Просто, но не семпло, чудесно за по-топло време и лежерни разговори с приятели. Поради по-лекото му тяло тук търсим храна с по-деликатни вкусове, като сьомга или риба тон на скара, изявените плодови аромати ще подчертаят богатия вкус, a киселинността му приятно ще контрастира на мазната риба.