Български продуктЛабне Мое Твое Наше от Краве Мляко за Мазане
Годно до: 05/04/2026
Тази екзотична храна от Ориента вече може да се намери в доста домакинства в България. Лабне е меко сирене, с текстура, подобна на крема сиренето. На вкус е нещо средно между цедено кисело мляко и крема сирене. Най-често се предлага под формата на малки топчета, потопени в слънчогледово масло. Приготвя се от цедено кисело мляко и е част от кухнята на Близкия Изток – по-точно Лабнето произхожда от Ливан. Лабнето все пак е вид сирене, което може да е приготвено от различни млека. Също така може да е както натурално, така и с добавени подправки като червен пипер, мента, чубрица и др. По традиция лабне се използва за закуска или като междинно хапване, в съчетание с плодове или различни видове салати. Може да бъде и заместител на заквасената сметана в някои ястия. Темперирано лабнето може да се сервира върху препечени филийки или тънки крекери и да служи като ордьовър.
Съставки: козе мляко 96.49% /произход ес/, сол, закваска, мая, слънчогледово масло
| Хранителни стойности за | 100 g |
|---|---|
| Енергийност (kcal/ kJ) | 276,5 / 1147 |
| Въглехидрати (g) | < 0,5 |
| от които захари (g) | < 0,5 |
| Мазнини (g) | 22,5 |
| от които наситени (g) | 11,12 |
| Протеини (g) | 18 |
| Сол (g) | 3,5 |