Очаквана доставка:
4.11.2025
Богат, наситен цвят и дълбина. Виното показва чаровен бутилков букет с аромат на червени плодове и елегантна барикова зрялост. Вкусът е с добра атака, пълнота, мазнота, хармония, дължина; има апетитна, галеща мекота и топъл финал.
Виното е комплимент за избрани блюда на националната кухня, както и вегетерианска храна, паста, пица, свинско, агнешко, телешко, барбекю, дивеч и твърди сирена.
Сервира се със стайна температура. Обемно, богато, благородно мерло с дълъг потенциал на отлежаване. Още един от шедьоврите на Домейн Бойар, създадени от знаменитото семейство енолози Капка Георгиева и Росен Георгиев.
Мерлото идва от стари лозя, над 55-годишни, в землището на хасковското село Орлово, засадени върху канелено горски почви с високо съдържание на минерални вещества, най-вече калий. Съчетани с добра температурна сума, те дават висококачествени, плътни, хармонични вина с кадифени танини. Редовете са ориентирани север-юг. Гроздоберът е проведен на 12 септември 2020 г.
Стъпките за създаването на виното включват: контрол на качеството на гроздето на лозето, определяне на оптимална дата на гроздобер, ръчно бране и транспорт в касетки, селекция на плода на маса за сортиране, ронкане и второ ръчно сортиране – само на гроздовите зърна, на вибрационна маса; охлаждане на гроздето до 10 С; концентрация на сока – 30%; отделеният сок ферментира самостоятелно. Винифицира се в малки дъбови ферментатори. Всички важни за качеството на виното операции като селекция на гроздето, потапяне на шапката по време на алкохолната ферментация, пресоване в кошова преса се извършват ръчно. По време на алкохолната ферментация се контролира температурата и се осъществява мек режим на контакт на гроздовите ципи с ферментиращия гроздов сок. След приключване на алкохолната ферментация виното се прехвърля в дъбови бъчви, където протича малолактична ферментация. Отлежава 10 месеца в специално подбрани 225 л френски дъбови бъчви.
Вината Солитер са едни от първите български тероарни вина. Първото Solitaire Merlot е произведено през 2003 година. Идеята е това да бъдат вина с изключителна индивидуалност и силен характер, да изразяват уникалния характер на тероара – като чрез специалната селекция на гроздето и принципите на микровинификацията, в максимална степен да бъде извлечено най-доброто от гроздето.
Съдържание на алкохол: 14,5%