Това е първата боза на harmonica. Когато започвахме да я правим, търсихме повече от година правилната рецепта и точните съотношения. При ръжената боза ферментацията протича много бързо и тя лесно става резлива, ако за кратко остане на топло. Вкусът е специфичен, а фибрите от ръжта се усещат отчетливо.
Аромат | на ръжен хляб |
---|---|
Цвят | тъмно кафяв |
Вкус | типичен, сладък, променя вкуса си всеки ден |
Съхранение | няколко дни в хладилник |
Съставки: Българска био ръж, био захар. Витамини – В1, В2, В6. След 48 часа ферментация бозата съдържа полезни млечно кисели бактерии, които действат като естествен дезинфектант на чревната система.
Как се прави:
Използваме само ръж, вода, сурова тръстикова захар и 20-годишния опит на Вальо. Първо варим ръжта на 150 градуса, след това добавяме суровата захар и оттам бозата започва свой собствен живот.
Без да добавяме каквато и да е закваска или мая, бозата започва да ферментира от само себе си и това е тъй наречената “дива ферментация” - различните полезни млечнокисели бактерии и дрожди, които се намират по естествен път в прясната боза, започват да се хранят със захарите.
И тъй като това е напълно естествен процес, в който ние не се намесваме, между различните партиди боза от ръж, просо и лимец, винаги ще има разлика във вида и броя на съдържащите се вътре микроорганизми. Тъкмо това е най-ценното на дивата ферментация, чрез която можем да създадем храни с огромно разнообразие от микроорганизми.
Хранителни стойности в: | 100 мл | GDA за 100 г |
Енергийност | 69,4 ккал/ 290 kJ | 3,47% |
Мазнини | 1,6 г | 2,29% |
Въглехидрати | 12,65 г | 4,87% |
от които захари | 10,73 г | 11,92% |
Белтъчини | 1,1 г | 2,20% |
Сол | 0 г | 0 г |
Производител: "Био България" ООД
Страна на произход: България